Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Светлина в пътя

ВИДОВЕ СТРАХ

СТРАХЪТ И СТРЕСЪТ - СТРАХЪТ
Алтернативен линк


ВИДОВЕ СТРАХ




Вие имате голям страх, страхувате се от нещо и никакво. Големият страх не е на място, но и малкия страх не е на място. Трябва да дойдете до средната линия на страха, която е линия на благоразумието. Докато се движиш наляво и надясно в страх, ти всякога ще губиш равновесие. За да запазиш равновесието, ще вървиш по перпендикуляра. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 221)



Има два вида страх: външен и вътрешен.. Външно човек може да се страхува от хора, от животни, от тайнствени неща, но този страх не причинява толкова злини и страдания на хората, колкото вътрешния страх... Според мене, като основа на вътрешния страх седи желанието му да се удоволства в живота. Човек се страхува да не осиромашее и да няма, какво да яде и да пие. Той се страхува да не изгуби здравето си, да не може да използва живота с всички негови удоволствия. Той се страхува да не стане лош, за да изгуби доброто мнение и разположение на хората. (ЦАРСКИЯТ ПЪТ НА ДУШАТА - 202)



Докато държиш страха вън от себе си, той е намясто. Щом го пуснеш вътре, той не е на мястото си. Външният страх се превръща в благоразумие. Вътрешният страх, ограничава човека. (СИЛАТА НА ПРИРОДАТА - 157)



Някой бяга в гората от страх, мечка видял. Това не е онзи страх, за който се казва, че е майка на живота, начало на мъдростта. Който не е минал през разумния страх, не може да бъде мъдър. Всички познават страха, но има разлика между разумния и неестествения страх. (СЪБУЖДАНЕ  38)



От голям страх човек може да се разболее. (БОЖЕСТВЕНАТА  МИСЪЛ - 175



Този страх или сте го наследили или сега се е развил. Ако сте го наследили, това означава, че известен център в мозъка действа повече. Той се намира в задната част на главата, малко над ушите. Енергията от този център може да я прекарате в горната част на главата, да създадете любов към Бога. Тази енергия може тогава да я прехвърлите и към предната част на главата.си, да развиете милосърдието... Така, както е сега, ще ходите, ще се безпокоите, ще мислите, че къщата ви ще се събори, че параходите ви ще потънат, че земетресение ще има. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 251)



Важно е дали много или малко се страхува човек. Силата на страха се определя от това към кое животно човек има по-голяма връзка. Казвате за някого, че е страхлив като заек. Значи той има отношение към заека. Който е по-малко страхлив, има отношение към по-безстрашните животни: мечка, лъв, тигър. Обаче и най-силните животни изпитват страх при вида на кобрата. Достатъчно е лъвът отдалеч да зърне кобрата, за да настръхне козината му. Казвам: Човек е силен и безстрашен при по-слабите от него. Като види как заекът бяга, той се смее. Обаче и най-силният човек трепери от аероплани, които пущат бомби. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 255)



Ако вие измените състоянието на страх в себе си, ще се измени и вашият цвят на лицето. Червеният цвят показва един вид страх в човека. Портокаленият цвят показва друг вид страх. Зеленият - трети вид страх. Жълтият друг вид страх. Синият - пети вид страх и т.н. Всичките цветове изявяват известни видове страх. Запример, ти се разгневиш - това е от страх. Казваш някому: как можеш да ми вземеш хляба? Знаеш ли, че излагаш живота ми на опасност! И току извадиш ножа, браниш живота си. Защо? - От страх. (ООК - Ill г. - 29 лекция - 22)



Някои позеленее. Защо? - който позеленее, показва, че обича материалния живот. Този пък, у когото страхът има портокален цвят, той е човек, на когото личните чувства са уронени, личният му престиж е уронен... Когато е засегнат неговият ум, явява се жълтият цвят на страха... Виолетовият цвят пък изразява сила. (ООК - III г. - 29 лекция - 22)





НАГОРЕ